Wat zijn gedragsproblemen?

Dat katten fantastische huisdieren zijn hoef ik je natuurlijk niet meer te vertellen. Toch kan het gebeuren dat de relatie tussen eigenaar en kat stroef loopt. Gedragsproblemen zijn de grootste oorzaak van een verslechterde relatie.

Gewoonweg topmens en topservice.. en o ja ons probleem is opgelost!!!”

Katleen D'haese

Foxy hield Katleen en haar vriend 's nachts wakker.

Wat zijn nu gedragsproblemen?

Eenvoudig gezegd zijn dit bepaalde gedragingen van de kat die problematisch zijn voor de eigenaar. De meest voorkomende zijn:

  • onzindelijkheid en sproeien
  • agressie
  • angst
  • conflicten met andere katten of huisdieren
  • overmatig aandacht vragen
  • destructief gedrag

Dit lijstje van gedragsproblemen is niet compleet. Als jouw kat deze of andere gedragingen vertoont waarover je meer wilt weten of hulp bij nodig heeft, kan je me vrijblijvend contacteren.

In detail

Eigenlijk zijn de meeste problemen die we met katten ervaren voor hen natuurlijke gedragingen maar die in een – voor ons – problematische context worden geuit. Een eenvoudig voorbeeld met soms diepgaande gevolgen: een kat die binnenhuis sproeit als reactie op het zien van een vreemde kat. Ze sproeit om zo haar territorium te markeren, want katten communiceren veelal met geuren. Logisch voor de katten, toch? Voor ons mensen is het daarentegen een lastig probleem, vooral als dit sproeien zich blijft herhalen.

Daarnaast zijn er ook nog gedragingen die evolueren naar gedragsproblemen. Opnieuw het voorbeeld van de kat die buitenshuis een vreemde kat ziet. Zij kan door de stress zich vaker beginnen wassen. Dat is op zich nog geen probleem. Dit verandert echter wanneer de kat de (blijvende) stress niet kan kanaliseren en door overmatig wassen zichzelf kaal likt.

In beide voorbeelden is de oorzaak gekend: het zien van een vreemde kat. Katten stammen af van solitaire dieren en het zien van een vreemde kat in hun territorium kan voor de nodige stress zorgen. Je merkt het misschien nu al, gedragsproblemen kunnen – net als de katten zelf- best complex zijn.

Tenslotte zijn er gedragsproblemen die een medische oorsprong hebben. De hulp van een dierenarts is hierbij nodig voor een gepaste diagnose en behandeling. Belangrijk om weten is dat medische problemen ook kunnen uitgroeien tot gedragsproblemen. Pijn bij het plassen door een blaasprobleem kan bijvoorbeeld leiden tot een onzindelijkheidsprobleem, zelfs wanneer de medische oorzaak is behandeld en genezen.

Vanwaar komen dan de meeste gedragsproblemen?

Hoewel katten al duizenden jaren in de buurt van mensen te vinden waren, is het pas vrij recent dat we ze ook als volwaardige gezelschapsdieren in huis hebben genomen. In tegenstelling tot honden (de andere beste vrienden van de mens) hebben katten veel minder tijd gehad om zich aan te passen tot een echt gezelschapsdier. Dit maakt dat een huiskat nog veel gelijkenissen vertoont met zijn wilde soortgenoten.

In feite heb je met jouw kat een half wild dier in huis. Want hoe snoezig ze zich ook op jouw schoot kunnen neervlijen, ze hebben nog veel van hun wilde instincten en noden in zich. Denk maar aan hun nood om te jagen, om op hoge plekjes te geraken om alles goed te observeren, nood aan te krabben, enzovoort. Het zijn vaak deze ‘wilde’ noden en instincten die voor problemen kunnen zorgen. Los van de praktische ongemakken die deze met zich meebrengen, hebben gedragsproblemen een negatieve impact op de relatie van de eigenaar en de kat.

Een professionele kattengedragstherapeut helpt om het gedragsprobleem te achterhalen en om tot een effectieve oplossing te komen, met respect voor eigenaar én kat.