Over de Katviseur

De Katviseur – Benjamin Jacobs – is een professionele en gediplomeerde kattengedragstherapeut. In de eerste plaats helpt hij eigenaren die gedragsproblemen ervaren met hun kat. Daarnaast geeft hij advies voor eigenaren en professionals. Hij geeft ook graag lezingen over zijn favoriete onderwerp – je kan het al raden – katten. 

de katviseur en Mie (en een beetje Odin op de krabpaal)

Al heel mijn leven ben ik omringd en gefascineerd geweest door katten. Hoewel ik een hart heb voor alle dieren, zijn het de spinnende viervoeters die een streepje voor hebben. Ik was werkzaam in verschillende dierenasielen en kattenopvangcentra en leerde zoveel mogelijk over katten en hun gedrag via observatie en zelfstudie.

Kattengedragstherapeut

Gaandeweg begon ik meer en meer mensen te helpen die vragen of problemen hadden met het gedrag van hun kat en zodoende ontstond mijn droom om kattengedragstherapeut te worden. Het ontbrak mij echter aan degelijke wetenschappelijke kennis. Daarom besloot ik om mijn passie te professionaliseren. Zo heb ik het postgraduaat ‘Companion Animal Behaviour and Welfare’ behaald aan Odisee University College in 2018. Dit is een internationale en academisch erkende opleiding en hiermee ben ik één van de weinige hooggeschoolde gedragstherapeuten. Ik blijf bijleren door seminaries, te duiken in wetenschappelijke artikels, vakbladen en handboeken, door ervaringen te delen met collega’s, enzovoort.

Ik ben geschoold als gedragstherapeut voor honden, katten, konijnen en knaagdieren maar ik beperk me bewust tot katten en de combinatie van katten met andere huisdieren in een huishouden. Hierdoor kan ik me richten op de specifieke aanpak en kennis die het werken met katten vereist. Je kan hier mijn gevolgde opleidingen bekijken.

Sinds 2019 geef ik les aan Syntra Hasselt. Ik verzorg het luik ‘gedrag bij de kat’ van de lessenreeks ‘Vachtverzorging en toiletteren van katten’.
Ik ben al enkele keren te horen geweest op Radio 1 & Radio 2 om mijn expertise en mening over bepaalde kattenkwesties te geven. En je kan ook een stukje van mij lezen in de Eos Natuurspecial van zomer 2020. Daarnaast adviseer ik af en toe bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe kattenproducten.

Ik ben een geaccrediteerde gedragstherapeut voor katten en bestuurslid van de vzw Vereniging voor Diergedragsprofessionals. Deze vereniging is ontstaan vanuit de missie om professionele gedragstherapeuten te verenigen met oog op kwaliteit, professionele en vriendschappelijke contacten en bijscholing.

…en een beetje privé

Ik ben een alleenstaande papa van drie kinderen, samen met de katten Mie en Odin. Onze dieren hebben er trouwens geen enkel probleem mee dat ik hen als model gebruik; je kan ze in volle glorie op de homepage, flyers en ander materiaal aanschouwen.

Onze beestenboel

Verhuis van Antwerpen naar Limburg 

Sinds begin 2019 wonen we in het mooie Limburg te Beverlo bij Beringen. Ons nieuw huisje geeft ons nieuwe mogelijkheden om het welzijn van katten te verbeteren; dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd! 

Dit is geen probleem voor eigenaren uit het Antwerpse. Afhankelijk van waar je woont, vertrek ik vanuit Beverlo (Limburg) of Schoten (Antwerpen).