Dat het Brussels Gewest een voorloper is van Belgisch dieren- en kattenwelzijn, wisten we al langer. Zo was de beslissing om katten verplicht te steriliseren al enkele maanden eerder ingevoerd dan het in het Vlaams gewest het geval was.

Op vraag van dierenrechtenorganisaties heeft staatsecretaris Bianca Debaets, onder meer bevoegd voor het dierenwelzijn in het Brussels gewest, een verbod ingevoerd op het kweken en verhandelen van de zogenoemde hybride soorten en de vouwoorkatten.

Die laastgenoemde zijn beter bekend als Scottish Folds. Het is al lang geweten dat Scottish Folds veel last hebben aan hun skelet en met name pijn aan hun poten, nét door het gen dat ook voor de typerede oortjes zorgt.

Hybride katten zijn kruisingen tussen bepaalde soorten van wilde katten met gewone huiskatten. Denk bijvoorbeeld aan Bengalen of Savannah katten. Omdat ze nog maar enkele generaties gekweekt zijn, vertonen ze nog enorm veel gedrag van hun wilde voorouders. Té veel om een geschikt huisdier te zijn. laat staan in een beperkte omgeving zoals een huis. Daar komt nog eens bij dat de dieren vaak niet buiten mogen uit angst om verloren of gestolen te worden, met alle negatieve gevolgen van dien.

De hybride rassen en de vouwoorkatten komen mee op de lijst van verboden dieren. Meer info vind je op (binnenkort) de site van Leefmilieu Brussel.