Zo’n twee weken geleden heeft een wildcam bovenstaande beeld gemaakt in het Stramproyerbroek te Bocholt. Experts hebben het beeld bekeken en geconcludeerd dat het wel degelijk om een Europese wilde kat gaat. Dit is vrij uitzonderlijk omdat de laatste w<aarneming geleden is van 2012. 

Wilde katten leven in gebieden zoals de Ardennen en de Eifel maar ook in het Nederlandse Zuid-Limburg zijn er recentelijk een aantal waarnemingen genomen. Vermoedelijk is het leefgebied door succesvolle uitbreiding van de soort uitgebreid. 

Het is onbekend hoeveel wilde katten er in Belgisch Limburg leven maar binnenkort start een project van Limburgs Landschap om te peilen hoeveel er precies leven.

Een Europese wilde kat lijkt tamelijk op een huiskat maar er zijn enkele verschillen. Zo is een volwassen wilde kat groter en zwaarder en heeft hogere poten. Een typisch kenmerk van de wilde kat is een zwarte rugstreep die stopt vlak voor de staart. De staart zelf die een stuk voller is, heeft 5 zwarte ringen en eindigt in een zwarte staartpunt. Ook gewone huiskatten kunnen zo’n strepen hebben maar die hebben bijna altijd ook een doorlopende rugstreep.